Søborgmagle Grundejerforening

 

Generalforsamling 25/3 2014

 

Formandsberetning

 

Jeg vil i min beretning tage udgangspunkt i grundejerforeningernes møde med Byrådet, emner fra Grundejersammenslutningen samt et par sager kørt med kommunen i det forløbne år.

 

1. Mødet med Byrådet 2013 omhandlede en lang række spørgsmål fra grundejerforeningerne samt orientering om den nye affaldsordning og om planerne for fjernvarme.

 

Jeg vil omtale de spørgsmål og svar som jeg mener har - eller kan have -  interesse for foreningens medlemmer. En del spørgsmål vedrører specifikke forhold som primært har interesse for den enkelte grundejerforening og er ikke med i denne oversigt.

 

Snerydning

 

Sne på handicap-P-pladser - Parcelforeningen Espevang
Ved fremtidig snerydning opfordres snerydderne til IKKE at fylde sneen op på de få Handicap-P-pladser, der er i kommunen, sådan som det er sket i denne vinter, især på Bagsværd Torv og Buddinge Centret.
Svar: Jeg er helt enig i at Handicap- parkeringspladser ikke skal bruges til snebunker. Det er både vores eget mandskab i By- og Miljøforvaltningen og vores eksterne entreprenører, der rydder sne. Vores egne folk i forvaltningen er godt klar over reglerne. Jeg har nu bedt By- og Miljøforvaltningen om at gøre endnu mere for at sikre, at de eksterne entreprenører er opmærksomme på, at sne ikke må bunkes op på handicapparkeringspladser.

Snerydning ved genbrugsbeholdere - Søborgmagle Grundejerforening
Manglende snerydning af areal ved flaske- og papircontainere ved Moseskrænten 1. Kommunen har tidligere lovet at arealet ved disse ville blive ryddet for sne (jfr. svar fra mødet med Byrådet 2. maj 2011). Dette ses ikke at være gjort i år. Arealet ved containerne på f.eks. Moseskrænten 1 og Magle Torv er ikke blevet ryddet.
Svar: Jeg har spurgt By- og Miljøforvaltningen, og de kan godt huske løftet om snerydning ved containerne på Moseskrænten fra forrige år. Jeg kan forstå på By- og Miljøforvaltningen, at denne rydning skal ske, når de alligevel kører forbi på kommunens fortovsrute. Det er åbenbart ikke er sket i vintersæsonen 2012/2013. Men nu har jeg bedt forvaltningen om at gøre det fremover.
Med hensyn til andre steder med containere så ryddes disse steder først, når al anden og vigtigere snerydning er overstået. Snerydningen af alle veje og stier i Gladsaxe er prioriteret. Og kørebaner, cykelstier, fortove, busstoppesteder og fodgængerovergange har højere prioritet.

Trafiksikkerhed,veje og fortove

Vendepladser anvendes til P-pladser - Parcelforeningen Espevang
Vi har en del Vendepladser i vores Parcelforening. Disse pladser er i stigende omfang ved at blive omdannet til P-pladser, til gene for trafikken. Især vendepladsen på Rugtoften, hvor der holder op til 8 biler hver morgen. Vi har haft problemet oppe før, hvor politiet lovede at se på det. Det har ikke hjulpet.
Svar: Parkering må generelt ikke være til gene for færdslen i henhold til færdselsloven. Vendepladser er beregnet til at vende på, og derfor er det heller ikke tilladt at parkere her, hvis det vanskeliggør vendinger - både for almindelige biler og for renovationsvogne. Det er muligt at være mere restriktiv ved at lave et egentligt parkeringsforbud. Men ulempen ved dette er den skilteskov, det giver anledning til. Hvis der skal opsættes skilte på alle blinde veje med vendepladser, så vil det blive et anseeligt antal nye skilte. Og skiltene skal jo både vedligeholdes af kommunen og håndhæves af politiet. Kunne det afhjælpe problemet, hvis I aftaler med jeres medlemmer at der ikke parkeres på vendepladsen. Vi kan ikke her og nu se andre rigtigt gode løsninger på dette parkeringsproblem.

Postens hærgen i Gladsaxe - Parcelforeningen Espevang
Så skete det flere har frygtet. Efter postkasserne er kommet ud til vejen, går der ikke en dag uden at postbuddet racer på fortovet på sin knallert, påmonteret kæmpetasker på siderne, eller de kører på deres store brede el-cykler også på fortovet. Hvornår er der givet tilladelse til dette? I færdselsloven står der, at børn op til 6 år må cykle på fortovet. Vil kommunen bringe dette op overfor posten?
Svar: Ja, det er ulovligt med kørsel på fortovene. Så vi vil kontakte postvæsenet om kørslen.

Knækkede fliser på fortovene - Gladsaxe-Buddinge Grundejerforening
Er det kommunen eller grundejeren selv, der skal betale for at få dem udskiftet?
Svar: Hvis der er knækkede fliser på fortovene på kommuneveje, så er det kommunens ansvar. Hvis fliserne er knækkede på grund af ulovlig byggekørsel eller lignende, så kan vi kræve, at den der har forvoldt skaden betaler. Men vi skal kunne bevise hvem, der har lavet skaden.

Ødelæggelse af vej og fortov - Søborgmagle Grundejerforening
Hvem er ansvarlig for de skader som påføres vejbane og fortov i forbindelse med bygning af nyt hus på en grund? Der er store lastbiler og andre entreprenørmaskiner som f.eks. betonblandere, som ødelægger belægning og fliser. Skal vi selv kunne dokumentere, eksempelvis ved fotos, hvilket firma der laver skaderne?
Svar: Ja, hvis der kommer skader på fortove i forbindelse med byggerier, så er det skadevolderens pligt at retablere skaderne. Det indskærper vi også, når vi giver en byggetilladelse. Men bevisbyrden er ikke altid nem. Derfor er det altid en stor hjælp, hvis borgere gør Vej- og Parkafdelingen opmærksomme på skader, som er opstået i forbindelse med byggerier. Også meget gerne med billeddokumentation, og gerne inden byggeriet er helt afsluttet.

Vedligeholdelse af Moseskrænten - Søborgmagle Grundejerforening
Vinteren har været hård ved nogle af vores veje, bl.a. Moseskrænten, hvor lapninger især på den nederste del af vejen er gået i stykker. Hullerne kan blive trafikfarlige. Vil kommunen se på vejen?
Svar: Vinteren har været hård, og det kan også ses på Moseskrænten, siger forvaltningen. De huller, som I nævner, vil blive lappet, hvis det da ikke allerede er sket. By- og Miljøforvaltningen har gennemgået vejene i marts. Og de er lige nu i gang med en systematisk lapning overalt på vejnettet.

 

Manglende fremkommelighed på Søborg Hovedgade - Søborg Grundejerforening
Før har vi spurgt til skilteopsætning på fortovet. I år kan vi udvide spørgsmålet til også at omfatte butikkernes stader på fortovet. Hvad gør kommunen for at sikre fremkommeligheden på fortovene?
Svar: De handlende må kun opsætte stader og udstillinger på Søborg Hovedgade, sådan som det fremgår af retningslinjerne i Designmanualen. Det betyder, at begge fortovsfliser skal være fri for udstilling, så der er mindst 135 cm’s fri passage. Ved anmeldelser eller når Vej- og Parkafdelingen selv konstaterer overtrædelser, så kontakter vi den handlende. Det plejer at hjælpe med en samtale og en henstilling om at fjerne det, som er til gene for færdslen på fortovet.

Affald

Afhentning af haveaffald - Gladsaxe-Buddinge Grundejerforening
Er det muligt at få hentet grønt affald i januar måned, da man ellers skal have sit juletræ stående helt til februar?
Svar: Vi henter normalt ikke haveaffald i ca. to måneder om vinteren, da der generelt ikke er meget haveaffald i denne periode. Derfor kan man først få hentet sit juletræ, når haveaffaldsordningen starter op i februar. Men juletræet kan altid afleveres på Genbrugsstationen på Turbinevej. Der er åbent kl. 9-18 hver eneste dag året rundt.

Skatter

Ejendomsskatter - Stengårdens Grundejerforening
Ejendomsskatterne i Gladsaxe er steget. Det samme er renterne til de lån pensionisterne kan få hos kommunen. Samtidig er grundskylden faldet. Hvorfor får dette ikke indflydelse på ejendomsskatten. Det er vel kun rimeligt, at når dele af udgifterne bliver mindre, at dette så også kan mærkes hos de enkelte borgere. Hvad er forklaringen på at dette ikke er sket?
Svar: Se næste spørgsmål.

Ejendomsskatter - Espegårdens Grundejerforening
Det undrer os, at Gladsaxe Kommune har valgt at opkræve den maksimalt af regeringen fastsatte lovlige rentetilskrivning på 7 % på grundskylden. Kunne man ikke nøjes med at opkræve pristalsreguleringen eller en procentsats på 3-4 %?
Svar: Vores beskatningsniveau i Gladsaxe Kommune er ikke højt. Vi ligger blandt de kommuner i Danmark, der har de laveste beskatningsniveauer. Der er to typer skat på en ejendom: Ejendomsværdiskat og Ejendomsskat (grundskyld). Ejendomsværdiskatten bliver automatisk opkrævet via din personlige skat, og bliver opkrævet af staten. Ejendomsskat kaldes også grundskyld. Kommunen opkræver grundskyld ud fra den mindste af henholdsvis grundværdien eller grundskatteloftværdien af din ejendom gange med grundskyldspromillen. Grundværdien af din ejendom bliver fastsat af SKAT. Men grundskylden er omfattet af et skatteloft, som gør, at det er begrænset, hvor meget den værdi, som grundskylden bliver beregnet ud fra, må stige fra år til år. Dette grundlag kaldes grundskatteloftværdien. Grundskatteloftet er for 2013 fastsat til 7 %. Det er folketinget, der hvert år vedtager stigningsprocenten for det kommende år. I Gladsaxe kan vi således ikke vælge at mindske stigningsprocenten. Men man kan i stedet for vælge at nedsætte den promille, som grundskylden beregnes med. Hvert år fastsætter Byrådet grundskyldspromillen og udskrivningsprocenten. I 2003 sænkede vi grundskyldspromillen, og det har været den samme lige siden. I perioden fra 2001 - 2009 har vi i Byrådet valgt at sænke udskrivningsprocenten 3 gange. Baggrunden for det var blandt andet et stigende provenu fra grundskylden, som skyldtes de højere vurderinger af grundværdierne, inden for loftet. Og vi har øget udskrivningsprocenten en enkelt gang. Det var i 2011. En kommunes indtægter kommer jo både fra indkomstskatten, grundskylden og dækningsafgifter. Beskatningsniveauet udtrykker kommunens samlede beskatningsniveau fra disse kilder. Og her i Gladsaxe Kommune har vi det 10. laveste beskatningsniveau i 2013 i hele Danmark. I Byrådet overvejer vi løbende, hvordan fordelingen mellem indtægterne fra de tre kilder skal være. Og vi har som sagt foreløbigt valgt at nedsætte udskrivningsprocenten fremfor grundskylden. Vi har valgt en skattenedsættelse, som kommer alle borgere i Gladsaxe til gode, herunder også jer. For så vidt angår renten på lån til betaling af ejendomsskatter, så var det et enigt folketing, der besluttede det. Baggrunden var, at forskellen mellem den hidtidige rente (halvdelen af diskontoen) og den rente kommunerne skulle betale for de lån, de måtte optage for at finansiere ordningen, var meget stor. Og så blev det jo reelt de øvrige borgere i Gladsaxe, som kom til at betale for ordningen. Og det var jo ikke fair. Det er baggrunden.

 

Lokalplaner, byudvikling og Smukke Gladsaxe

Manglende beskæring af hæk - Toftegaardens Grundejerforening
I forbindelse med grundejeres manglende hækkeklipning, har kommunen muligheden for, efter henvendelse til borgeren, at lade kommunen udføre beskæring på grundejerens regning. Det er ikke vores indtryk, at dette bliver praktiseret i særligt stort omfang, hvilket er et problem for f.eks. barnevogne, dårligt gående og lignende. Hvor mange gange har kommunen udført beskæring af en grundejers hæk og hvorfor praktiseres det ikke i højere grad, når det nu er et tilbagevendende problem?
Svar: Vi har faktisk skærpet vores kontrol med grundejernes forpligtigelser de senere år, og vi er kede af at høre, at I ikke oplever det. Sidste år gav vi i alt 437 henstillinger til grundejere om at opfylde deres grundejerforpligtigelser med hensyn til klipning af hæk, manglende renholdelse, ukrudtsbekæmpelse og snerydning. Og heldigvis så var det kun i to tilfælde nødvendigt at foretage et tvangsarbejde på grundejerens regning for at få arbejdet udført. Og det er vi glade for. For langt hovedparten af grundejerne følger en henstilling. Og de, der er mere langsomme, følger stort set altid efter, når vi meddeler et påbud og varsler tvangsarbejder. Vi foretager løbende grundejertilsyn hele året. Og en gang om året i sommerhalvåret foretages der et mere systematisk grundejertilsyn i store dele af kommunen. Gladsaxe er en stor kommune, så det er ikke muligt at komme ud til alle grundejere hvert år.

 

Skiltning om nabohjælp - Espegårdens Grundejerforening
Kan vi få lov at sætte skilte op i ved indkørsel til vores område om, at vi har nabohjælp? Er det noget kommunen kan udføre eller er det blot en tilladelse, vi skal have for selv at opsætte?
Svar: Grundejerforeningen Grønnemosegaard og Espegårdens Grundejerforening har stillet samme spørgsmål om skiltning af nabohjælp, så jeg vil besvare dem samlet. Hvis sådanne skilte skal sættes op på vores veje, så kræver det kommunens tilladelse. Og By- og Miljøforvaltningen mener også, at der skal ske en politisk behandling i Trafik- og Teknikudvalget. Sagen er principiel. Der kan jo være mange gode formål og grunde til at man ønsker et skilt på vejene. Men normalt må der kun opsættes egentlige vejskilte. Så hvor er grænsen? Det skal vi have afklaret. Så jeg har bedt By- og Miljøforvaltningen om at forberede en sag, så den kan fremlægges for udvalget på mødet i juni, så vi kan få lagt nogle retningslinjer.

 

Erhverv i parcelhusområder - Espegårdens Grundejerforening
Hvordan forholder kommunen sig til de liberale erhverv, der blomstrer op rundt om på villavejene, hvor lokalplanen ellers ikke tidligere har tilladt dette. Er det ved at blive ændret? Der er et medlem i vores grundejerforening, der har bedt os spørge, da den grund vejdirektoratet netop har solgt fra på hjørnet af Klirevænget og Råvænget ser ud til at være blevet til erhverv.
S
var: Reglerne om at starte virksomhed i villaområderne er de samme som de altid har været: Man skal søge Gladsaxe Kommune om det, inden man starter. Det er tilladt at etablere erhverv i egen villa, når erhvervsdelen maximum udgør 25% af boligen. Det må kun være ejeren, der er ansat, og villaen skal stadig fremstå som en villa, og ikke som erhverv. Vi stiller også krav om yderst begrænset skiltning, for eksempel at der kun skiltes på den eksisterende postkasse.

Energi

Fjernvarme - Espegårdens Grundejerforening
Vi har ladet os fortælle fra andre kommuner, at der er en styregruppe på fjernvarmeområdet, hvor grundejerforeningerne kan være repræsenteret. Er det også tilfældet i Gladsaxe? Kan det passe, at Espegården skal have ført en større fjernvarmeledning igennem hele kvarteret uden selv at blive tilbudt fjernvarme? Kan GK oplyse, hvornår der føres fjernvarme ud til parcelhusområder og hvilke områder, der tilføres fjernvarme først?
Svar: Der er ikke en styregruppe på fjernvarmeområdet i Gladsaxe Kommune, hvor repræsentanter fra grundejerforeningerne kan deltage. Borgerne er repræsenteret ved politikerne i byrådet. Jeg kan også fortælle, at der ikke er nogen planer om, at der skal lægges fjernvarmerør igennem Espegården, uden at borgerne får tilbudt tilslutning. I efteråret skal byrådet beslutte en udbygningsplan for udbygning af fjernvarme i Gladsaxe Kommune. Og det er først når denne udbygningsplan er klar, at vi kan sige noget om, hvornår forskellige dele af kommune udbygges. Og så langt er vi ikke i processen endnu. Fjernvarmeudbygningen til de store fjernvarmekunder er godt halvvejs. Og som Jens Lunding fortalte i sit oplæg om fjernvarmen, så vil udbygningen fortsætte mange år frem.

 

X

 

 

2. Fra grundejersammenslutningens møde 6/3 2014.

Det oplystes bl.a. ved mødet at kommunen har gennemfotograferet kommunen for at kontrollere at carporte ligger 5 m fra skel mod vej. Ca. 600 grundejere overtræder denne regel.

Alle 600 vil få besked på at lovliggøre forholdene. Der vil formentlig være en stor del hvor carporten er opført lovligt, f.eks. på baggrund af en dispensation eller de er opført på et tidspunkt hvor denne regel ikke var gældende. Såfremt der er behov herfor vil sammenslutningen være grundejerforeningerne behjælpelig med råd og vejledning. Er der nogen i vores forening der har behov for hjælp bedes de henvende sig til bestyrelsen.

 

Det er konstateret at vores genbrugsbeholdere begynder at gå i stykker - håndtag, hjul og låg. Der er 2 års garanti og 5 års delvis garanti; hvad den delvise garanti dækker vides ikke.

 

Kommunen har tilbudt en grundejerforening at overtage en legeplads som kommunen nu har ansvaret for. Dette vil medføre en forsikringspligt og en opsynspligt. Så man skal tænke sig meget godt inden man siger ja !

 

 

 

 

Sidste år sendte kommunen et forslag ud til grundejerforeningerne om at disse bl.a. kunne overvåge om grundejerne overholdt reglerne om klipning af hæk mod vej og i fornødent omfang vejlede om dette. Dette forslag er nu opgivet.

 

X

 

 

3. Sag vedr. Moseskrænten 1.

I marts sidste år rettede jeg henvendelse til kommunen ang. Moseskrænten 1, idet der på grunden bl.a. stod en varevogn uden nr.plader, 4 trailere m.m.

Efter et lidt længere sagsforløb i byggesagsafdelingen, fik jeg efter anmodning d. 30/9 oplyst, at kommunen havde forlangt hegnet udbedret og den uindregistrerede varevogn fjernet. Der kunne ikke gives egentlig agtindsigt i sagen, idet der indgik en politianmeldelse i sagen.

 

X

 

 

4. Sag vedr. reetablering af cykelsluse.

I september sidste år rettede jeg henvendelse til kommunen med anmodning om, at cyklistslusen for enden af Mosevangen mod Maglegårds Allé blev reetableret. Cyklistslusen blev fjernet, da kommunen indførte kommunal snerydning af fortovene. Da denne ordning blev ophævet blev cyklistslusen ikke reetableret.Der er uhindret adgang for bl.a. knallerter og motorcykler over fortovet fra Mosevangen til Maglegårds Allé, også hjulpet af at, der er asfaltopkørsler til fortovet både fra Mosevangen og fra Maglegårds Allé.

Der er mange små børn på vejen, og trafikken med knallerter og motorcykler skaber utryghed

Kommunen er afvisende overfor reetablering af cyklistslusen bl.a. med argumentation om at det jo ikke er lovligt at cykle over fortovet og at en sluse kan være til gene for fodgængere med barnevogne. Kommunen vil undersøge om der er mulighed for at lave cyklist gennemkørsler i midten af sådanne vejlukninger.

Jeg er selvsagt ikke enig i kommunens afgørelse, og vil tage sagen med til mødet med Byrådet.

 

X

 

5. Indbrud mv.

Det er jo desværre snart et fast punkt i min beretning. Det er nogle tilfælde sket at tyvene er gået ind i huse, mens beboerne var hjemme, og stjålet bilnøgler, så de senere kunne stikke af med bilen. I et af tilfældene havde den stjålne bil indbygget gps, og den kunne efterfølgende spores til Høje Gladsaxe, hvor ejerne så - uden hjælp af politiet - selv måtte hente bilen. Så hold dørene låst, også når I er hjemme !

 

X

 

6. Grundejerforeningen har fået brev fra Sadolin Glostrup.

Alle kan ved at tilmelde sig som fordelskunde på www.sadolin-glostrup.dk få 15-25 % på en lang række produkter. Dette til orientering.

 

X

 

 

7. Sommerudflugten i 2013 måtte desværre aflyses på grund af for få tilmeldinger (var planlagt til besøg på Falkonergården)

 

X

 

Jeg vil slutte min beretning med tak til bestyrelsen for et godt samarbejde i det forløbne år og ønske alle et herligt forår og en skøn sommer.